Writter


Zaa | not yet twenty | potato awkward
you can contact me directly at:

leezara.zatyra@gmail.com


"life too short to be sad. so enjoy it :D"

w=ho2




CBOX




ARCHIEVE

CREDIT

© 2014 - Skins by Mayra. Cute icon from Pixel and other from wana.
December 26, 2016 - {3 Alien}
{D2} Resepi Nasi Goreng *mingyu style*

assalamualaikum ppl,

well tbh, aku tak reti masak benda gempak. aku masak hanya untuk survive ._. disebabkan aku dah terbiasa makan nasi bila breakfast, memang pagi pagi meraban lah jugak aku nak masak. nasi goreng aku takkan sama setiap hari sebabnya aku campak apa yang aku nampak kat rumah and sorry takde gambar hahahahaha.

bahan bahan

bawang merah
bawang putih
pes cili
kari
maggi seasoning oil*
cube ayam*
telur sebijik
nasi secawan
cheese

*optional

cara cara


  • bawang merah dalam sebiji, bawang putih 2 ulas camtu. cincang halus. selalunya kat rumah memang already dah blend so aku ambik satu senduk kecik. tumis sampai naik bau pastu cedok pes cili ikut sesuka hati. pes cili ni dari cili kering yang direbus pastu blend. sebab aku suka makan pedas aku taram 2 senduk kecik. tumis bahan bahan tadi sampai nampak dia letup letup gituwww.
  • letaklah segala seasoning korang ada. obviously garam tu kena letak. selalunya aku letak garam pastu maggi seasoning oil dalam separuh sudu makan camtu. takpun aku ambik separuh cube ayam. yang dua tu optinal je. kalau taknak takpayah bubuh. bancuh kari dalam 1/2 sudu dengan air panas pastu tuang dalam kuali. kacau sampai dia mengelegak.
  • pecah telur terus. agak agak nak jadi scramble egg tu terus campak nasi. kacau sampai rata. api tu sloe sikit nanti hangus kat bawah.
  • nasi aku memang selalu kosong gini. kalau korang ada sosej campur je sekali, takpun daging burger je, leftover ayam kfc ke. anything yang rasa selamat nak dicampak. aku pernah campak sardin, daging burger. nak nampak lagi gempak, aku pakai isi ikan pastu blend dengan cili kecik. nanti tumis sekali dengan bawang. dia punya pedas perggg. 
  • dah masak angkat nasi. gi bukak peti ais carilah cheese apa pun yang ada. letak atas nasi. nak biar gitu sampai cair pun boleh. aku ni tak penyempat, aku masuk dalam microwave dalam seminit gitu or 30 sec sampai aku puas hati cheese tu cair anddddd siap!!
kenapa mingyu style? haritu aku tengok ranking is up. pakcik ni letak cheese kat nasi dia so aku pun nak try lah jugak. turn out very well weih.


aku tak ingat ni from what, time ni diorg kena masak ikut unit. so hiphop menang sebab si pakcik ni masak samyang dengan cheese. aku yang tengok pun dah leleh hahahaha

aku tahu nasi goreng aku pelik, but believe me sangat selamat untuk dimakan hahahahaha. kalaulah kot kot ada orang try, nanti buat review sikit k hahaha.

okayyy adiosss <3

Blogger Eyqa Zq said...

Innovasinya cara awak. Hehe. Nnt lah saya try cos sy mmg penggemar cheese. Yumm.

 
Blogger Norafifah Roshman said...

Sooo sedap. baru baca pun emmm sedapnya (cakap dlm hati) haha

 
Blogger faten.banana said...

aku tahap maggi je makan dengan cheese, huaaa nasi takpernah lagi T_T omg baru naktanya apesal Mingyu style, hm tak aci XD

 

Post a Comment