Writter


Zaa | not yet twenty | potato awkward
you can contact me directly at:

leezara.zatyra@gmail.com


"life too short to be sad. so enjoy it :D"

w=ho2




CBOX




ARCHIEVE

CREDIT

© 2014 - Skins by Mayra. Cute icon from Pixel and other from wana.
November 14, 2016 - {2 Alien}
048: Dah besar. Kot?

Sedar tak sedar rupanya tak lama lagi 20 tahun. So bolehlah siap siap nak cakap bye number satu *tsk*
Actually aku tak ready lagi. Aku still rasa aku ni mentah lagi. Still rasa seorang budak nak kena ada orang guide. Bila scroll ig dah nampak kawan aku masa darjah 3. Dah kahwin.
Responsible dia sah dah bertambah because of dia lelaki. Dah ada seorang isteri. Point aku nak cakap sebenarnya pasal responsible.
Even aku tak kahwin lagi , aku rasa banyak responsible aku kena buat. Benda benda ni semua buat aku takut nak melangkah ke alam dewasa. Kalau dulu sekolah abah ambik balik lunch ibu dah sediakan. Tempat tinggal free. Stress-free enviroment.
But now, every month nak kena buat big list. Dapat elaun dah siap2 kena bahagi. Nak byr rumah sewa, my prepaid internet, stock makanan, duit minyak. Everyday kena pikir nak beli ke nak masak? Then nak study lagi.
Aku terpikir jugak orang yang couple ni camne eh? Ada jugak masa diorang keluar dating pe semua 
Masalah dunia. Jujur aku cakap aku antara tak minat nak cakap pasal politik. Aku jenis dengar je. Orang A cakap parti ni gitu gini. Orang B cakap parti tu gini gini. Bila aku cerita kat kawan aku yang aku malas nak campur dia label aku ignorant person.
Aku bukan taknak ambik tahu but aku tak tahu nak percaya ke tidak. Bagi aku kalau ditimpal balik semua sama. Bila aku cerita kat abah. Satu je dia jawab. Politik ni kotor. So sejak dari tu, aku dengar jugak kawan aku dok bebel itu ini but aku filter. Apa rasa betul aku ye kan je apa rasa rasa aku diamkan. Malas nak bertekak.
Ni lagi satu aku baru perasan. Makin dah besar ni aku makin faham apa parent aku. Bila tengok minyak mahal. Beras mahal. Rasa nak nanges tengok. Ada hikmah jugak rupanya bila belajar jauh jauh and duduk luar.
Semoga aku terus tabah untuk harungi dunia dewasa! And of couse korang yang baca ni. Ehe.
Signing off
Zaa

Blogger faten.banana said...

yep, grown up.
i guess, macam mana kita view 'responsibility' tu dah berubah dengan bertambahnya usia. sama macam bila baca buku, view kita bila baca sekarang and next year, usually differs.

 
Blogger Intan Saffyna said...

hi saya datang singgah sambil follow sini :)

 

Post a Comment