Writter


Zaa | not yet twenty | potato awkward
you can contact me directly at:

leezara.zatyra@gmail.com


"life too short to be sad. so enjoy it :D"

w=ho2




CBOX




ARCHIEVE

CREDIT

© 2014 - Skins by Mayra. Cute icon from Pixel and other from wana.
March 03, 2016 - {0 Alien}
Diploma Sains as120

assalamualaikum ppl,

so first of all, congratz to all ex spm-ians. say alhamdulillah even u not get what u expected. its gonna be ok. trust me. hahahaha. serius ni, spm it not the end of your life. buat sebagai cabaran yang korg akan baiki balik.

so today aku nak cerita pasal course aku. tersangat sangat ramai tak tahu course ni wujud T^T truth to be told, aku pun tak tahu jgak. aku jenis macam isi semua benda even aku tahu aku tak layak pun sebab kau takkan tahu rezeki kau camne selagi tak try.

at the end, aku pilih,

DIPLOMA SAINS (AS120)

first impression orang pasal course ni,


  1. susah namate sebab SAINS. that freaking 'biology, physics, chemistry' zaman espiem kembali menghantui.
  2. kenapa nak pilih course ni kalau kau boleh pergi matrik? *smirk
  3. eh course ni sama macam asasi sains jugak ke?

lebih kurang camtu ah kalau aku ckp kat orang yang aku ni budak sci lagi. oke aku akan cerita se se kat korang.

Q1:

susah? adik adik semua, semua benda jadi susah kalau duk sebut susah tapi tak usaha untuk 'senangkan' benda tu. dia camni ah, memang aku ngaku, subjek pure sci mase sekolah susah. 2 tahun berlajar macam blur blur pebenda tu ini. bila kau masuk u, kau just refresh balik je. so benda ni tak jadi susah. kau kena RAJIN untuk buat exercise tu je. konsep dia sama juga bagi korang yang nak ambik matrik. tak susah, tapi kena usaha, usaha, usaha dan lasssstttt sekali kau tawakal. 

Q2;

HAHAHAHAHAHAHA. aku selalu kena yang ni. jawapan dia simple je. aku tak suka berkerja dalam pressure. matrik dengan course aku ni tak jauh beza pun kecuali duration tu. aku dapat matrik jugak tapi dua tahun ah. aku bincang dengan mak ayah aku better pick diploma. semua ni kau kena tanya diri sendiri. kau boleh berkerja tak dalam keadaan pressure? sebab matrik ni fast track, diploma ni track biasa so dia more rileks siket. SIKIT JE LAH. dia sama je sebenarnye, kau still kena berlajar dalam masa 5 bulan then final. macam aku cakap tadilah, masa tuje. kau kene habis dalam masa ditetapkan dan masih tak spesifik. macam aku biology aku dipecah pecahkan. sem satu aku belajar introduction to biology. sem dua aku belajar biological chemistry.matrik, kau akan sentuh semua secara tak spesifik. korang akan belajar dalam masa 10 bulan lebih camtu untuk satu subjek yang bagi kami budak dip lebih kurang 2 tahun setengah baru habis belajar. 

Q3;

obviously lain. sama macam aku cerita pasal matrik tu lah. aku belajar jgak budak matrik dengan budak asasi punye silibus tapi kiteorang belajar secara detail. asasi cepat diploma lambat. tuje.


FACTS


* dalam malaysia ada dua IPTA tawar course ni. UPSI (sains fizikal) and UiTM (sains hayat). aku UiTM so memang sains hayat ah.

*course ni hanya 2 tahun setengah for UiTM. so klu takde aral in syaa allah tahun depan aku dah grad.

*takde praktikal. ni aku sedih jugak. nak jgak nak merasa jadi intern T^T tapi ada project sem. korang akan banyak duduk luar kampus untuk buat project. kalau senior aku yang ambik bio path, project depa kena kaji bakpe sungai kelantan ni jadi gini gini. haa time tu kena gi turun sendiri tengok sungai tu. gi jabatan kesihatan pe semua. memang berjalan saje ah. hahahahaha

*sem 4 nanti kena decide nak pilih Biology or Physics.

*belajar dalam keadaan slow but steady. kau takde lah nak rushing mane pun.

* belajar dalam Uitm ni satu ah bestnye. banyak cuti ma. pastu aku sakit. sakit nak perhabiskan test tertangguh T^T


UiTM

part one; 
ELC120
CTU110
PHY
CHM
BIO120
MAT
HBU

*bian aku tak ingat code hahahaha

ELC tu subject bi. part one korang hadap listening je. macam aku kena tengok movie without subtitle then kena buat movie review depan orang, music review,  assessment. korang kena dengar satu audio story pastu jawab tiga soalan berdasarkan cerita korang dengar. lect tak kejam pun. depa selalunya kasitau sehari sebelum tu untuk korang pepandai ah cari cerita tu. baca dulu ke apa. nasihat aku en, JANGAN TENGOK MOVIE DIA. sumpah aku menyesal sebab tak sama. so baca je walaupun kau tak paham. baca banyak kali. final nanti kau jawab soalan macam comprehension je. simple.

CTU tu agama. belajar pasal akidah. benda dah belajar zaman form 4. PHY, BIO, CHM. hm ni aku nasihat lah en, refresh balik zaman f5,f4 punye. basic ah paling nak ada tapi jangan risau sangat ah. lect ade je nak tolong korang. dia pun pasal dah cuti lama sangat otak pun slow slow siket hahahaha. MAT tu pre calculus. em senang kalau rajin susah kalau malas. aku sebab malas so jawapan dia susah padahal senang. last but not least HBU. ehem ni KOKO. still kau kena ambik. Uitm korg boleh pilih ah nanti. banyak and still benda ni masuk final ye. setakat ni lah, bagi aku just bawak buku rujukan zmn spm biology dengan chemistry je lah. paling penting bio ah. sebab bio memang serupa sangat. chm part one tak banyak sgt yg zmn spm tpi part two tu mmg ade.

part one senang je kalau nak dean. serius. Uitm nak 3.5 untuk dpt dean. senang sgt sebab aku tak dpt. slek situ sini. satu je lah aku nak cakap, bila kau start belajar masuk Ipta ke ipts ke matrik sekalipun, ingat niat utama. BELAJAR. takpayah ah nak terikut sangat dengan drama melayu konon terjumpe jodoh kat library, gaduh gaduh jodoh, cari lect hansem ah ape lah. korang belajar jelah, nanti ade jodoh ade ah tu.

aku rase tu jelah kut? tak paham korg boleh shoot kat sini. in syaa allah aku reply. ni pun lagi 2 minggu lagi aku nak final weih pastu end of part two. weheeee. hahahahaha. takpe takpe aku jawab je nanti. so pilihlah dengan bijak ye masa isi upu.

xoxo
zaa

Post a Comment